Tijdens de wintermaanden zijn controles op fietsverlichting een jaarlijks wederkerend thema voor onze wijk- en verkeersdienst. Dat is niet zonder reden: goed werkende fietsverlichting is niet enkel een must om zelf beter te zien, maar ook (en nog meer!) om door andere weggebruikers opgemerkt te worden in het donker. Zonder of met slechte verlichting ben je dus niet enkel een gevaar voor jezelf, maar ook voor anderen!

Te veel overtredingen

We stellen helaas vast dat nog te veel mensen deelnemen aan het verkeer zonder of met gebrekkige fietsverlichting. Vorige week stelden we tijdens controlemomenten in Kapellen en Stabroek 43 overtredingen vast, en dat op nog geen 2,5 uur tijd.


We rekenen op jullie

Omdat goede fietsverlichting mensenlevens kan redden, willen we verandering brengen in deze cijfers. Dat moet beter! We rekenen op jullie om jezelf beter zichtbaar te maken in het verkeer. Weet je niet (meer) goed wat de regels zijn? Op de website Veilig Verkeer lees je wat de wet zegt over fietsverlichting en reflectoren.

Jongeren

Het zijn zeker niet enkel jongeren die in overtreding zijn. Toch vormen ze een belangrijke doelgroep die vaak de fiets neemt. We hebben in onze politiezone daarom het project “minderjarige verkeersovertreders” ontwikkeld. Bij een eerste overtreding krijgt de minderjarige een mondelinge verwittiging en versturen we een brief aan de ouders. Bij een tweede overtreding binnen het jaar wordt hij/zij verplicht een verkeersvormingsles te volgen. Met deze lessen hopen we de minderjarigen bewust te maken van de gevaren in het verkeer en hun verkeerskennis te optimaliseren.

Wij blijven inzetten op veiligheid

Als politiezone blijven we controles uitvoeren om jullie te wijzen op het belang van (goed werkende!) fietsverlichting en bij te dragen aan ieders veiligheid.