Slimme apparaten zijn tegenwoordig overal te vinden! Van slimme thermostaten tot smartwatches, en natuurlijk ook de slimme deurbel. Het gemak is groot: je ziet wie er voor de deur staat zonder van je plek te komen, zelfs als je niet thuis bent. Maar heb je er ooit aan gedacht dat je slimme deurbel misschien onder de camerawet valt?
Een slimme deurbel kan handig zijn, maar het betekent ook dat je mogelijk mensen filmt zonder dat zij het weten. Dit kan gevolgen hebben voor hun privacy. Dus, wanneer is de camerawet precies van toepassing? Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:
Wat maakt een slimme deurbel een bewakingscamera?
Als je je slimme deurbel gebruikt om toezicht te houden en bijvoorbeeld inbraken te voorkomen, dan wordt deze als een bewakingscamera gezien.
- Neem je de beelden op, bijvoorbeeld als bewijs bij een poging tot inbraak?
Dan valt je deurbel onder de camerawet. - Gebruik je de camera alleen om te zien wie er aanbelt en bewaar je de beelden niet? Dan hoef je je geen zorgen te maken over de camerawet.
Wat als jouw slimme deurbel wel onder de camerawet valt?
- Meld je slimme deurbel aan via www.aangiftecamera.be, zodat de politie op de hoogte is.
- Hang een pictogram van camerabewaking op, zodat mensen weten dat ze gefilmd kunnen worden.
- Houd een register bij van de beeldverwerking. Dit is verplicht en kan handig zijn voor de politie als er iets gebeurt.
- Zorg dat je camera vooral je eigen terrein filmt en zo min mogelijk van de openbare weg.
Belangrijk: De camerawet is niet van toepassing als je de beelden niet opneemt, maar alleen kijkt wie er aanbelt. Let wel op dat beelden niet bewaard mogen worden als je alleen kijkt.
Extra tip: Camerabeelden mogen maximaal één maand bewaard worden. Is er een misdrijf gepleegd? Doe aangifte bij de politie en deel je beelden met hen.
Meer info: Camera | BeSafe
Bron: BeSafe Magazine 64