Met de zomervakantie in het vooruitzicht willen we jullie graag nog eens attent maken op inbraakpreventie. Beveilig niet enkel je woning, maar denk ook aan je tuinberging of garage. In tuinhuizen, garages of garageboxen staat vaak waardevol materiaal, zoals werkmateriaal of dure fietsen. Vaak zijn deze bergingen niet erg "inbraakwerend". Ook inbrekers weten dat en durven daar handig gebruik van te maken.
Hieronder lees je enkele tips om de inbrekers te snel af te zijn. Hou in je achterhoofd dat een inbreker altijd denkt: "Hoe kan ik met zo weinig mogelijk hulpmiddelen zo snel mogelijk inbreken in een woning of bijgebouw?".
- Zorg voor goede sloten. Met een cilinderslot met driepuntsloten heeft een inbreker te lang werk om de deur open te breken en gaat hij vaak op zoek naar een ander slachtoffer. Met dit soort sloten staat het materiaal in je tuinhuisje of garage een stuk veiliger dan met de gebruikelijke sloten. Je kan je altijd gratis en vrijblijvend laten adviseren over goede sloten door een inbraakpreventieadviseur van onze politiezone. Je kan een afspraak maken door te bellen naar 03/660.09.30.
- Leg zo weinig mogelijk waardevolle spullen in het zicht in je tuinhuis of garage.
- Verhinder de inkijk in je tuinhuis of garage. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een folie aan de binnenkant van de glaspartijen van ramen en deuren kleven of gordijnen hangen.
- Plaats buitenverlichting in je tuin of aan je garage met een bewegingsdetector.
- Leg eventueel grind rond het tuinhuis of de garage, zo maak je het inbrekers moeilijk om geluidloos bij het tuinhuis of de garage te komen.
- Neem foto’s en noteer het merk, type en registratienummer (staat vaak onderaan de trapas) van je fietsen en duurdere werkmaterialen.
- Als je geen kelder hebt om het werkmateriaal in op te bergen, plaats het dan in het tuinhuis of de garage in een grote metalen kist die je kan afsluiten met een stevig hangslot.
- Haal de batterijen van je elektrische fietsen en berg ze op in je woning. Doe je fiets in je tuinhuis of garage ook op slot.
- Overweeg, net zoals in je woning, om extra sloten te plaatsen op de ramen die open kunnen. Of overweeg een smeedijzeren bescherming voor de ramen.
- Elektronisch beveiligen kan natuurlijk ook. Deze vorm van beveiligen is niet alleen duur(der), maar voorkomt ook niet altijd een inbraak. Goede sloten doen dat meestal wel. De traditionele alarmen signaleren alleen maar een geslaagde inbraak en dan moet je hopen dat de inbreker zo snel mogelijk weer vertrokken is zonder iets mee te nemen, wat tegenwoordig eerder uitzondering dan regel is.
Word je toch het slachtoffer van diefstal? Verwittig zo snel mogelijk de politie en doe aangifte!